نگاهی به رویدادهای هفته گذشته
مهدی زرتشت
درخشش بی سابقه تیم ملی فوتبال کشور در بازی های کنفدراسیون جنوب آسیا
بر خلاف توقع بسیاری از شهروندان، اما تیم ملی فوتبال کشور در بازی های کنفدراسیون کشورهای جنوب آسیا، موفقیت های شایانی را به ارمغان آورد. در سلسله آخرین بازی های فوتبال کشورهای جنوب آسیا، تیم ملی کشور در بازی اش با کشور بوتان، توانست هشت بار دروازه تیم ملی بوتان را باز کند و نتیجه بازی میان تیم ملی کشور و تیم ملی کشور بوتان، هشت مقابل صفر به نفع تیم ملی فوتبال کشور افغانستان بود. در بازی نهایی کنفدراسیون کشورهای جنوب آسیا، افغانستان در مقابل تیم ملی هند قرار گرفت. با آنکه موفقیت تیم ملی کشور در مقابل تیم ملی فوتبال کشور بوتان مورد تحسین همه شهروندان واقع شد، اما این بار همه شهروندان چه در داخل کشور و چه در خارج، پای تلویزیون های شان نشسته و به تماشای بازی تیم ملی شان پرداختند. این بازی از آنجایی مهم و حیاتی بود که در حقیقت قهرمان کنفدراسیون کشورهای جنوب آسیا را معرفی می کرد. اما با وجود بازی خوب و قناعت بخش تیم ملی کشور با تیم ملی کشور هند، بازی کنان تیم ملی هند توانستند تیم ملی کشور را با پنج گول شکست بدهند. تمام این پنج گول در نیمه دوم بازی به وقوع پیوست و تیم ملی نتوانست در حریف را باز کند. این شکست برای بسیاری از شهروندان هم غیر قابل باور بود و هم غیر قابل قبول. در بسیاری از سایت های انترنیتی و از جمله سایت اجتماعی فیس بوک موضوع داوری این بازی مورد نقد شدید قرار گرفت. به گفته جماعت انترنیتی، داور بازی نتوانست در این بازی عادلانه و شفاف عمل کند. با این حال، اما این نخستین بار است که تیم ملی فوتبال کشور با درخشش درخشان، نام افغانستان را به عنوان نایب قهرمان کنفدراسیون کشورهای جنوب آسیا ثبت کرد. همچنان تیم ملی کریکت کشور نیز در بازی های اخیرش، پس از کسب لقب قهرمانی در بازی های 20 روزه کشورهای آسیایی، سه شنبه هفته گذشته به کشور برگشتند.
مذاکرات صلح میان طالبان و پاکستان به ضرر افغانستان خواهد بود
پاکستان کشوری است که بیشترین دخالت سیاسی را در طول چند دهه اخیر در افغانستان داشته است. نه تنها این مسأله که دولت پاکستان طی سالهای اخیر با حمایت و پشتیبانی آشکار از گروه های شورشی، القاعده و طالب، انتقاد بسیاری از کشورهای غربی و همین طور کشورهای منطقه را بر انگیخته است. این در حالی است که از یکسو دولت افغانستان در تلاش برای تأمین صلح و پایان دادن به خشونت های چندین ساله است و از سویی هم، جامعه جهانی و بخصوص ایالات متحده آمریکا سعی دارد در به آوردن صلح و تأمین امنیت در افغانستان برنامه هایی را روی دست بگیرد. در این میان، دولت پاکستان از هر گونه مذاکرات و دست کشیدن از حمایت تندروان و گروه های شورشی مسلح که بدون شک یکی از کارهای اساسی آن حمله به نیروهای خارجی در نقاط مختلف افغانستان است، به بهانه های مختلف طفره رفته است. عدم اشتراک پاکستان در کنفرانس دوم بن و همین طور رد بسیاری از خواست های جامعه جهانی مبنی بر مبارزه آن دولت با گروه های تندرو و شورشی، همه نشانی از حمایت یک جانبه و دوامدار پاکستان از طالبان، شبکه القاعده و تندروان است. در ادامه چنین وضعیتی، یک رسانه غربی (ایشیا تایمز) در مطلبی که هفته گذشته به نشر رسانده بود، نوشته بود «مذاکرات صلح حکومت پاکستان با طالبان، اختلاف بین واشنگتن و اسلام آباد را افزایش داده است.» به نوشته روزنامه، مذاکرات صلح پاکستان با طالبان فرصت به طالبان فرصت داده است تا دامنه شورش و جنگ شان را در تمام نقاط افغانستان گسترش دهد. این رسانه، حملات روز عاشورا را استناد بر این ادعا می داند. به عقیده این رسانه، تشکر نمودن یک مقام بلند پایه پاکستان از تندروان ضد شیعی مستقر در پاکستان، در حقیقت نشان خوشایندی وقوع چنین ناامنی ها و جنگ های مذهبی در افغانستان است. همچنان این رسانه گفته است که طی این مذاکرات صلح، دولت پاکستان به تعداد زیادی از طالبان را از زندانهایش رها کرده و این یعنی اجازه فعالیت های آزادانه و به عقیده بسیاری از کارشناسان و رسانه های بین المللی یعنی حمایت آشکار سازمان جاسوسی پاکستان از طالبان و شبکه القاعده.
سفر غیرمنتظره وزیر دفاع آمریکا به کابل
شامگاه سه شنبه هفته گذشته، وزیر دفاع کشور امریکا در یک سفر از پیش اعلام نشده، وارد کابل شد. وی در این سفرش گفت که« بدون دوستی با پاکستان پیروزی در افغانستان ناممکن است.» همچنان گفته شده است که یکی دیگر از هدف های سفر غیر منتظره او به کابل این است که به افغانستان اطمینان دهد، پس از خروج نیروهایی خارجی از افغانستان، ایالات متحده آمریکا افغانستان را تنها نمی گذارد. این مقام ارشد دفاعی آمریکا در حالی از افغانستان دیدار می کند که روابط کشورش با پاکستان به دنبال کشته شدن ۲۴ سرباز پاکستانی در ماه گذشته میلادی به پایین ترین سطح خود سقوط کرده است. پاکستان در واکنش به این حمله نظامیان آمریکایی را از پایگاه شمسی در بلوچستان بیرون و راه تدارکاتی ناتو به افغانستان را بست و این موضوع را بهانه ای برای عدم حضورش در کنفرانس دوم بن نیز قرار داد. در این سفر، وزیر دفاع آمریکا گفت که پاکستان در بسیاری مناطق با آمریکا کمک کرده، اما در عملیات هایی که در مناطق قبائلی و مرزی آن کشور انجام شده، مشکلاتی بین دو طرف وجود داشته است. وزیر دفاع آمریکا به خبرنگارانی که با او به کابل سفر می کردند، گفت که سال ۲۰۱۱، به ویژه آنجایی که تلاشها برای حمایت از افغانستان مطرح است، نقطه عطف خواهد بود.
طالبان حمله به مدارس را پایان می دهد
افغانستان با وجود داشتن آمار بلند بی سوادی، اما مراکز تعلیم و تربیه اش همواره مورد تهدید گروه های مختلف شورشی بوده است. طوری که این گروه ها، بارها مکاتب را آتش زده اند، به دانش آموزان حمله کرده اند، شماری را کشته اند، زخمی کرده اند، تیزاب پاشیده اند و همین طور آموزگاران مکاتب را نیز در هر نقطه و مکانی، تا توانسته اند، آزار داده اند. تا کنون آمار زیادی از این موارد خشونت ها در دست است و به ثبت رسیده است. آنچه از قرائن پیداست، طالبان و گروه های شورشی مسلح که اکثراً به نحوی با تندروان اسلامی نیز ارتباط دارند، یکی از دلائل این کار را متهم کردن مکاتب به دروس غیر اسلامی یا به تعبیر دیگر، متهم به تدریس ضد دینی کرده اند. با این حال، به تازگی طالبان گفته اند که در مقابل افزایش مراکز تدریس علوم دینی، به مکاتب اجازه فعالیت را می دهند. این گزارش هفته گذشته از سوی "شبکه تحلیل گران افغانستان" در 29 صفحه نشر گردید. در این گزارش آمده است که گویا توافقی صورت گرفته است که بر مبنای آن «شورشیان... حملات خود به مکاتب را متوقف می کنند.» در این گزارش آمده که طالبان دو سال اخیر به طور فزاینده ای به مکاتبی در مناطق تحت کنترل خود اجازه فعالیت داده اند، اما این اقدام در ازای افزایش مضامین دینی در برنامه درسی مکاتب و استخدام ملاها به عنوان آموزگار بوده است. این موضوع در بسیاری از سایت های اجتماعی دیگر نیز انعکاس یافته و مورد نقد و نظر قرار گرفت. با این حال، اگر چنین شرطی عملی گردد نیز خالی از نگرانی نخواهد بود. زیرا طی سالهای اخیر گزارش های مستندی وجود داشته است که در بسیاری از مراکز دینی دانش آموزان از سوی مدرسین به تندروی و حتا به انجام حملات انتحاری تشویق می شوند.
امضای تفاهم نامه دفاعی با دولت ایران
هفته گذشته، وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که کشورش یک تفاهم نامه همکاری را با دولت افغانستان امضا کرده است. وزارت دفاع ایران در سایت رسمی اش نوشت «که این یادداشت در پایان نخستین اجلاس کمیسیون مشترک دفاعی بین دو کشور که در تهران برگزار شده بود، بین جنرال همایون فیضی، معاون وزارت دفاع افغانستان و معاون وزیر دفاع ایران در امور بین الملل، امضا شده است.» البته جزئیات این تفاهم نامه هنوز نیز در دست رسانه های قرار نگرفته است. این در حالی است که ساعاتی پس از نشر این گزارش، سخنگوی وزارت دفاع ملی کشور، نیز تأیید کرد که «معاون وزیر دفاع افغانستان در راس یک هیات برای شرکت در کمیسیون مشترک دفاعی دو کشور، به تهران سفر کرده است.» این موضوع، خود به قضیه فرود آوردن هواپیمای جاسوی ایالات متحده آمریکا به حریم هوایی ایران ارتباط پیدا می کند. پس از فرود آوردن این هواپیمای جاسوسی، دولت ایران سفیر افغانستان در تهران را احضار کرد تا در مورد این هواپیمای که به "جانور قندهار" مشهور است و از خاک افغانستان وارد حریم هوایی ایران شده، پاسخ بطلبد. اما سخنگوی وزارت دفاع ملی گفت که موضوع سفری هیئات وزارت دفاع دولت افغانستان، ربطی به قضیه هواپیمای جاسوسی ایران ندارد. بهر صورت، اما از دید کارشناسان، این خبرها با توجه به روابط سیاسی ایران و آمریکا و همین طور حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان، صفحات جدیدی از مسائل سیاسی را رقم می زند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر